Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja | Republika Srbija

Ћир

Alati i uputstva

Nastavu za onovce i srednjoškolce možete pratiti na kanalu RTS3 i na interntet platformi RTS Planeta

Preuzmite video

Kako da pristupite interntet platformi RTS Planeta
 

Preuzmite video

Microsoft Teams

Microsoft je za veme trajanja kriznog perioda omogućio besplatno korišćenje Office 365 platforme u okviru koje je dostupna verzija Teams aplikacije prilagođena za obrazovanje. Platforma će školama biti dostupna besplatno i kasnije i omogućiće svim nastavnicima, učenicima, profesorima i studentima da organizuju udaljeno izvođenje nastave putem interneta kroz grupni video poziv u kojem nastavnik/profesor može sa studentima da deli i sadržaj svog ekrana, kao i da snima čitav tok časa i učini ga dostupnim svim učenicima/studentima iz odgovarajuće grupe.

Pristup platformi je obezbeđen za sve učenike i nastavnike u osnovnim i srednjim školama. Platformi je moguće pristupiti sa računara i sa mobilnih uređaja. Za one koje nemaju dostupan drugačiji pristup internetu obezbeđen je besplatan pristup platformi posredstvom mobilnih mreža MTS Telekom i Telenor. Napominjemo da se platformi pristupa korišćenjem adrese elektronske pošte koja se dobija kada se na dobijeno korisničko ime nadoveže "@eprosveta.ac.rs" (npr. za korisničko ime 12345_234_r3os_o1_u55 adresa za pristup platformi je 12345_234_r3os_o1_u55@eprosveta.ac.rs). Ukoliko učenik i dalje ima problem sa pristupom platformi, potrebno je da se roditelj obrati razrednom starešini i proveri da li je dostavljena ispravna inicijalna lozinka.

Kako bi se nastavnici što bolje pripremili za korišćenje platforme, Microsoft je organizovao besplatne onlajn obuke za nastavnike, o čemu je posredstvom direktora prosleđena informacija ka svim nastavnicima (prosleđene su i smernice za pristup obukama). Takođe, pripremljena su i uputstva za korišćenje platforme i data su u nastavku. Napominjemo i da su u pripremi dodatna kratka video uputstva koja prikazuju praktične primere primene platforme.

Uputstvo za nastavnike/profesore

Uputstvo za učenike/studente

Kratak vodič

Korak po korak uputstvo za pristup usluzi

Zabranjeno preuzimanje, kopiranje i deljenje.

 

Zoom

Ova aplikacija je namenjena održavanju onlajn sastanaka i dostupna je u svojoj besplatnoj verziji sa određenim ograničenjima u funkcionalnostima. Za one koje nemaju dostupan drugačiji pristup internetu obezbeđen je besplatan pristup aplikaciji posredstvom mobilnih mreža MTS Telekom i Telenor. Za upotrebu ove aplikacije nije potrebna posebna podrška od strane MPNTR, već svaka ustanova za sebe kreira nalog i dalje upravlja istim. Kako bi korišćenje aplikacije bilo olakšano, pripremljena su kratka uputstva dostupnih funkcionalnosti.

Uputstvo za nastavnike/profesore

Uputstvo za učenike/studente

 

Viber Community

U saradnji sa kompanijom Viber omogućena je upotreba i aplikacije Viber i usluge Viber Community koja omogućava efikasnu grupnu komunikaciju i razmenu informacija, što može da bude korisno u datim uslovima. Za one koje nemaju dostupan drugačiji pristup internetu obezbeđen je besplatan pristup posredstvom mobilnih mreža MTS Telekom i VIP (može da zahteva aktivaciju besplatnog paketa). Za aplikaciju nije potrebna posebna podrška, a kao pomoć u korićenju pripremljena su upustva data u nastavku.

Uputstvo za nastavnike/profesore

Uputstvo za učenike/studente

 

2020. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja