Министарство просвете, науке и технолошког развоја | Република Србија

Lat

Алати и упутства

Наставу за оновце и средњошколце можете пратити на каналу РТС3 и на интернтет платформи РТС Планета

Преузмите видео

Како да приступите интернтет платформи РТС Планета
 

Преузмите видео

Мајкрософт Тимс

Microsoft је за веме трајања кризног периода омогућио бесплатно коришћење Office 365 платформе у оквиру које је доступна верзија Teams апликације прилагођена за образовање. Платформа ће школама бити доступна бесплатно и касније и омогућиће свим наставницима, ученицима, професорима и студентима да организују удаљено извођење наставе путем интернета кроз групни видео позив у којем наставник/професор може са студентима да дели и садржај свог екрана, као и да снима читав ток часа и учини га доступним свим ученицима/студентима из одговарајуће групе.

Приступ платформи је обезбеђен за све ученике и наставнике у основним и средњим школама. Платформи је могуће приступити са рачунара и са мобилних уређаја. За оне које немају доступан другачији приступ интернету обезбеђен је бесплатан приступ платформи посредством мобилних мрежа МТС Телеком и Теленор. Напомињемо да се платформи приступа коришћењем адресе електронске поште која се добија када се на добијено корисничко име надовеже "@eprosveta.ac.rs" (нпр. за корисничко име 12345_234_r3os_o1_u55 адреса за приступ платформи је 12345_234_r3os_o1_u55@eprosveta.ac.rs). Уколико ученик и даље има проблем са приступом платформи, потребно је да се родитељ обрати разредном старешини и провери да ли је достављена исправна иницијална лозинка.

Како би се наставници што боље припремили за коришћење платформе, Microsoft је организовао бесплатне онлајн обуке за наставнике, о чему је посредством директора прослеђена информација ка свим наставницима (прослеђене су и смернице за приступ обукама). Такође, припремљена су и упутства за коришћење платформе и дата су у наставку. Напомињемо и да су у припреми додатна кратка видео упутства која приказују практичне примере примене платформе.

Упутство за наставнике/професоре

Упутство за ученике/студенте

Кратак водич

Корак по корак упутство за приступ услузи

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

 

Зум

Ова апликација је намењена одржавању онлајн састанака и доступна је у својој бесплатној верзији са одређеним ограничењима у функционалностима. За оне које немају доступан другачији приступ интернету обезбеђен је бесплатан приступ апликацији посредством мобилних мрежа МТС Телеком и Теленор. За употребу ове апликације није потребна посебна подршка од стране МПНТР, већ свака установа за себе креира налог и даље управља истим. Како би коришћење апликације било олакшано, припремљена су кратка упутства доступних функционалности.

Упутство за наставнике/професоре

Упутство за ученике/студенте

 

Viber Community

У сарадњи са компанијом Viber омогућена је употреба и апликације Viber и услуге Viber Community која омогућава ефикасну групну комуникацију и размену информација, што може да буде корисно у датим условима. За оне које немају доступан другачији приступ интернету обезбеђен је бесплатан приступ посредством мобилних мрежа МТС Телеком и VIP (може да захтева активацију бесплатног пакета). За апликацију није потребна посебна подршка, а као помоћ у корићењу припремљена су упуства дата у наставку.

Упутство за наставнике/професоре

Упутство за ученике/студенте

 

2020. Министарство просвете, науке и технолошког развоја