Министарство просвете, науке и технолошког развоја | Република Србија

Lat

Алати и упутства

Наставу за оновце и средњошколце можете пратити на каналу РТС3 и на интернтет платформи РТС Планета

Преузмите видео

Како да приступите интернтет платформи РТС Планета
 

Преузмите видео

„Моја učionica TeslaEDU”

Компанија Comtrade je, у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и еУправу и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, обезбедила систем за учење на даљину који је локализован на српски језик, прилагођен ефикасном образовном систему и смештен на ресурсима у оквиру државног дата центра. Платформа је обезбеђена за све ученике и наставнике у основним и средњим школама и приступа јој се на интернет адреси https://www.mojaucionica.gov.rs/.

„Moja učionica TeslaEDU“ је портал и мобилна апликација за m-Learning платформу. У питању је обједињен пакет функционалних модула, заснован на Moodle LMS, који су пажљиво одабрани и интегрисани у циљу оптималног управљања целокупним искуством учења, у свакој од фаза процеса формалног образовања. Платформа обухвата области писања курсева, уписа и присуства на курсу, предавања курсева, онлајн оцењивања, праћења напретка, евалуације курсева и извештавања.

„Moja učionica TeslaEDU“ омогућава да јој ученици приступе са сопствених рачунара, таблет-рачунара, или чак са својих паметних телефона - како у учионици тако и код куће. Са својих рачунара ученици могу проучавати материјале, полагати квизове, остварити сарадњу кроз дискусије на онлајн предавањима, примати и предавати задатке, као и користити календарске подсетнике везане за градиво.

Платформи се приступа путем корисничких налога који су обезбеђени од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Уколико ученик има проблем са приступом платформи, потребно је да се родитељ обрати разредном старешини и провери да ли је достављена исправна лозинка. Уколико наставник има проблем са приступом обезбеђена је подршка на порталу https://www.mojaucionica.gov.rs/.

У оквиру портала за наставнике и ученике су већ припремљени илустративни курсеви, као и детаљне смернице са видео материјалима за обуку у употреби платформе за наставу. Уз коришћење модерних технологија, ученици су у могућности да на интуитиван и забаван начин остваре очекиване исходе учења.

Comtrade тим се захваљује на поверењу свим учесницима у овој иницијативи, и жели ђацима и њиховим наставницима успех у раду и брз напредак.

Кратко упутство - наставници
Кратко упутство за веб и мобилну апликацију – ученици

Упутство за коришћење – наставници
Упутство за коришћење – ученици

Кратки видео водичи

1. Наставници и ученици: Приступ web апликацији

2. Наставници и ученици: Приступ мобилној апликацији

3. Ученици: Похађање курса на веб-у

4. Ученици: Похађање курса са мобилне апликације

5. Ученици: Преглед и извршење задатака на веб-у

6. Ученици: Преглед и извршење задатака са мобилне апликације

7. Ученици: Полагање теста на веб-у

8. Ученици: Полагање теста са мобилне апликације

9. Ученици: Комуникација на веб-у

10. Ученици: Комуникација на мобилној апликацији

11. Наставници: Креирање курсева

12. Наставници: Додељивање одељенских група на курс

13. Наставници: Креирање задатака

14. Наставници: Оцењивање задатака

15. Наставници: Креирање тестова

16. Наставници: Комуникација

17. Наставници: Креирање тестова

 

Мајкрософт Тимс

Microsoft је за веме трајања кризног периода омогућио бесплатно коришћење Office 365 платформе у оквиру које је доступна верзија Teams апликације прилагођена за образовање. Платформа ће школама бити доступна бесплатно и касније и омогућиће свим наставницима, ученицима, професорима и студентима да организују удаљено извођење наставе путем интернета кроз групни видео позив у којем наставник/професор може са студентима да дели и садржај свог екрана, као и да снима читав ток часа и учини га доступним свим ученицима/студентима из одговарајуће групе.

Приступ платформи је обезбеђен за све ученике и наставнике у основним и средњим школама. Платформи је могуће приступити са рачунара и са мобилних уређаја. За оне које немају доступан другачији приступ интернету обезбеђен је бесплатан приступ платформи посредством мобилних мрежа МТС Телеком и Теленор. Напомињемо да се платформи приступа коришћењем адресе електронске поште која се добија када се на добијено корисничко име надовеже "@eprosveta.ac.rs" (нпр. за корисничко име 12345_234_r3os_o1_u55 адреса за приступ платформи је 12345_234_r3os_o1_u55@eprosveta.ac.rs). Уколико ученик и даље има проблем са приступом платформи, потребно је да се родитељ обрати разредном старешини и провери да ли је достављена исправна иницијална лозинка.

Како би се наставници што боље припремили за коришћење платформе, Microsoft је организовао бесплатне онлајн обуке за наставнике, о чему је посредством директора прослеђена информација ка свим наставницима (прослеђене су и смернице за приступ обукама). Такође, у сарадњи са компанијом Microsoft и њиховим партнером Информатика припремљена су и упутства за коришћење платформе, која су дата у наставку. Напомињемо и да је у припреми контакт центар који је намењен пружању корисничке подршке наставницима.

Упутство за наставнике/професоре

Упутство за ученике/студенте

Кратак водич

Кратки видео водичи

Корак по корак упутство за приступ услузи

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

1. Како се улоговати на Тимс

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

2. Како променити језик приказа

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

3. Како наставнику учинити видљиве иницијале или име ученика

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

4. Како видети иницијале или име ученика

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

5. Како креирати разред (тим) и предмете (канале)

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

6. Како заказати видеоконференцијски час

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

7. Како одржати видеоконференцијски час

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

8. Како ученицима поделити наставне материјале

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

9.0. Како припремити задатак и како на задатак одговорити

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

9.1. Како прегледати одговоре

Забрањено преузимање, копирање и дељење.

 

Зум

Ова апликација је намењена одржавању онлајн састанака и доступна је у својој бесплатној верзији са одређеним ограничењима у функционалностима. За оне које немају доступан другачији приступ интернету обезбеђен је бесплатан приступ апликацији посредством мобилних мрежа МТС Телеком и Теленор. За употребу ове апликације није потребна посебна подршка од стране МПНТР, већ свака установа за себе креира налог и даље управља истим. Како би коришћење апликације било олакшано, припремљена су кратка упутства доступних функционалности.

Упутство за наставнике/професоре

Упутство за ученике/студенте

 

Viber Community

У сарадњи са компанијом Viber омогућена је употреба и апликације Viber и услуге Viber Community која омогућава ефикасну групну комуникацију и размену информација, што може да буде корисно у датим условима. За оне које немају доступан другачији приступ интернету обезбеђен је бесплатан приступ посредством мобилних мрежа МТС Телеком и VIP (може да захтева активацију бесплатног пакета). За апликацију није потребна посебна подршка, а као помоћ у корићењу припремљена су упуства дата у наставку.

Упутство за наставнике/професоре

Упутство за ученике/студенте

 

2020. Министарство просвете, науке и технолошког развоја