Министарство просвете, науке и технолошког развоја | Република Србија

Lat

Távoktatás magyar nyelven
Образовање на даљину на мађарском језику

TÁVOKTATÁS A KISEBBSÉGEK NYELVÉN

A Szerb Köztársaság határozatot hozott a rendes oktatás ideiglenes felfüggesztéséről minden általános és középiskolában, a jelenleg fennálló járványügyi helyzet miatt.

A tanítás ideiglenes felfüggesztése az iskolákban nem jelenti az oktatási-nevelési tevékenység felfüggesztését.

Az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium a Millenniumi fejlesztési program célját tiszteletben tartva és azt követve: „4. Minőségi oktatás: A gyermekek inkluzív és minőségi oktatásának elérése, azt a meggyőződésünket támasztja alá, hogy az oktatás, a fejlődés fenntarthatóságának bizonyítottan leghatásosabb eszköze”.

Ezért a diákok oktatásra való jogának megvalósítása céljából, az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium egy olyan operatív tervet dolgozott ki, amely lehetővé teszi az iskolák oktatási tevékenységének folytatását a szükséghelyzetben is. Ez az operatív program figyelembe veszi a különböző iskolai tanítási-tanulási terveket az általános- és középiskolák minden osztályában, és a szervezett távoktatásra fókuszál, amely elsősorban a legtöbb óraszámmal rendelkező általános műveltségi tantárgyak és a szaktantárgyak tartalmának megvalósítására helyezi a hangsúlyt. A Minisztérium az oktatási-nevelési tevékenységeket különböző kommunikációs csatornák és kommunikációs formák által biztosítja és támogatja:

  • előkészített és adaptált tanítási tartalmakkal, amelyek az adott osztály és tantárgy tanítási és tanulási terve alapján az általános iskolák tanulói részére az RTS harmadik csatornáján valósulnak meg;
  • a középiskolás diákok részére oktatási videótartalmak repozitóriumának létrehozásával az RTS Planeta (https://rtsplaneta.rs/) felületén, ahol utólag és többször is visszanézhetőek a tartalmak még aznap, vagy a következő napok folyamán. Itt kiemelnénk, hogy a szolgáltatók az említett oktatási tartalmak adatforgalmát ingyenessé tették;
  • a „Moja školaí” nemzeti online oktatási felület létrehozásával;
  • a tanárok és diákok online kommunikációját elősegítő eszközök rendelkezésre bocsátásával;
  • a digitális szolidaritás feltételének megteremtésével - a szerzői oktatási anyagok megosztásával;
  • a Vajdasági RTV-vel, valamint a helyi és kisebbségi tájékoztatási eszközökkel együttműködésben hétfőtől, 2020. március 23-ától megkezdődik az anyanyelvi órák közvetítése mind a 8 kisebbségi nyelven, amelyeken a hagyományos értelemben vett tanítás is megvalósul (albán, bosnyák, bolgár, horvát, magyar, román, ruszin és szlovák nyelven). A kisebbségi nyelveken sugárzott órák beosztásáról a következő linken lehet tájékozódni: https://rasporednastave.gov.rs/obrazovanje-manjine.php.

Tehát ezek az oktatási felületek a tévében és az elektronikus csatornákon követhetők, szerb nyelven vagy nemzeti kisebbségi nyelven tanulók számára egyaránt elérhetők. A Minisztérium támogatást nyújt a diákoknak, az oktatóknak és szülőknek egyaránt, és hozzájárul a jelenlegi járványügyi válsághelyzet áthidalásához, lehetővé téve a diákok • 2 • oktatásának folytatását. A bannerokon a diákok idejébenben tájékozódhatnak az oktatási tartalmak sugárzásának időpontjáról és más releváns indítványokról is, amelyek az oktatás és tanítás előrelátott kimenetelének megvalósítását segítik elő. Kérjük a kisebbségi nyelveken előadó tanárokat, hogy nyújtsanak támogatást a diákoknak ebben a szükséghelyzetben, és az anyanyelvükön hozzáférhető tankönyveket egészítsék ki további anyagokkal és online tartalmakkal. Tekintettel arra, hogy nem készültek videóanyagok szerb mint nem anyanyelv tantárgyból, amely kötelező, a tantárgyat oktató tanárok javasolhatják a szerb nyelven sugárzott órák követését.
 

2020. Министарство просвете, науке и технолошког развоја